Kistehen Tanczenekar CokeLive Felsziget
Kistehen Tanczenekar CokeLive Felsziget

Milyen zenét játszik a Kistehén tánczenekar? Nevezhetjük kultúrlakodalmas popnak, de a “crazy listening” sincs messze a nem létező műfaji meghatározástól. A zenekar néha falusi bítliszként definiálja magát.

Különböző stílusok keverednek zenéjükben a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, meglepőek, egyszerűek, ám nem érdektelenek. A Kistehén tánczenekart Kollár-Klemencz László alapította, felbuzdulva a Kistehén rajzfilmdalok népszerűségén (ő volt ugyanis a kisfilm zeneszerzője, a figura énekhangja és a szövegek kitalálója).

Az együttes hobbizenekarként működött, bár két lemezt is megjelentetett: 2002-ben A Kis Tehén, és 2004-ben a Csintalan címűeket. Több tagcsere után 2005-re véglegesedett a felállás. A zenekar akkor vált igazán ismertté, amikor elkészült a Szájbergyerek című szám videoklipje, s pillanatok alatt körbejárt az interneten. 2006 augusztusában aranylemez lett a Csintalan album, 2007-ben pedig platinalemez. A videoklip a Viva tévé ranglistáját hetekig vezette, nyáron a dal minden lehetséges lista első helyeire került Magyarországon, valamint Fonogram-díjat kapott az Év dala kategóriában. A dal angol verzióját rövidesen beválasztották a brit ,Beginner’s Giude to Eastern Europe’ válogatáslemez dalai közé. Az amerikai Putumayo kiadó pedig Gipsy Grooves válogatáslemezére vette fel a Virágok a réten című számot. 2007-ben pedig elindult nemzetközi karrierjük is. A Szerelmes vagyok minden nőbe című albumukat kiadta az EMI, a berlini Eastblok Music kiadó pedig a nemzetközi változatot I’m in love with every lady címmel. A lemez bemutatója Berlinben nagy sikert aratott. Nem sokkal később a WDR Funkhaus Európa Rádió élő koncertfelvételt készített Dortmundban.

Save

Save